Voorstelling

De WL-serie bestaat uit twee modellen, de WL 01 (kleine kachel) en de WL 02 (grote kachel). Beide modellen zijn verkrijgbaar in zowel een INBOUW als een VRIJSTAAND model.

Werking van de kachel

                 Primaire lucht

Primaire lucht wordt onderaan het vuur toegediend en zorgt voor de aanwakkering van het vuur. Met de linker hendel wordt er bepaald hoeveel primaire lucht het vuur krijgt. De hendel naar links is maximaal open en naar rechts maximaal gesloten.

Primaire lucht kan best alleen gebruikt worden bij de opstart van het vuur of wanneer het vuur moet worden opgewekt (bv na het bijvullen van de kachel). Met de primaire lucht kan er worden gezorgd voor een goede basistemperatuur (een roodgloeiend kolenbed).

                 Secundaire lucht

De secundaire voorverwarmde lucht komt in de verbrandingskamer via de kleine gaatjes in de achterwand en onderaan de ruit (via de kleine gleuf onderaan de deur opening). De secundaire lucht dient voor een naverbranding van de verbrandingsgassen. Door op dit niveau voorverwarmde lucht toe te dienen zullen de ontstane verbrandingsgassen opnieuw verbranden. Dit zorgt voor een hoger rendement en een lagere uitstoot. Tevens zal de lucht die wordt toegediend onderaan de ruit een propere ruit garanderen.

Met de rechter hendel wordt er bepaald hoeveel secundaire lucht er wordt toegevoegd aan het vuur waarbij de rechterkant maximaal open is en de linkerkant maximaal gesloten.

                 Tertiaire lucht

Tertiaire lucht is voorverwarmde lucht die wordt toegediend bovenaan de ruit (via de kleine gleuf bovenaan de deuropening) en dient voor een tweede naverbranding van de verbrandingsgassen.

Dit zorgt voor een hoger rendement, een lagere uitstoot en tevens zorgt de tertiaire lucht voor een propere ruit.

                 Algemeen

De kachel zal een optimale verbranding (zowel op gebied van rendement, uitstoot als van brandduur) bekomen wanneer hij een goede basistemperatuur heeft (rood gloeiend kolenbed).

 

Gebruikname van de kachel

                 Openen en sluiten van de deur

De hendel van de deur (linker kant) maakt gebruik van twee standen. Op deze manier kan de deur op een kier worden gezet bij het aanmaken van het vuur (stand 1) en kan de deur worden gesloten (stand 2) wanneer het vuur brandt.

Bij de aanmaak van het vuur is het belangrijk de deur op een kier te zetten zodat het vuur meer lucht krijgt en makkelijker kan opstarten en op deze manier kan eventuele condens van de ruit verdwijnen.

                 Aanmaken van het vuur

Wanneer het vuur wordt aangemaakt dient de deur op een kier te staan (stand 1) en dient er voldoende aanmaakhout te worden gebruikt. Bij voorkeur ligt het kleinere aanmaakhout bovenop enkele middelgrote houtblokken zodat het vuur zich van boven naar onder kan verspreiden. Dit wordt aangeraden voor het behoud van een propere ruit en voor een minimale uitstoot tijdens de opwarming van de kachel.

Tijdens de aanmaak van het vuur dienen beide hendels naar rechts (maximaal open) te staan. Eens de kachel voldoende temperatuur heeft kan de linker hendel worden gesloten (of op een minimale stand worden gezet) en kan het vuur uitsluitend worden geregeld met de rechter hendel. Het vuur zal maximaal branden met de hendel naar rechts en het vuur zal rustig doven met de hendel naar links.

                 Bijvullen van de kachel

Indien men de kachel moet bijvullen zullen de ventilatoren stoppen met blazen wanneer de deur open gaat. Om er echter voor te zorgen dat er geen as en rook de woonkamer zouden binnentreden wordt er aangeraden de deur eerst even op een kier te zetten alvorens de deur volledig te openen. Op deze manier kunnen de ventilatoren volledig tot stilstand komen en kan de verbrandingskamer zich vullen met lucht.

Voor een optimale werking van de kachel wordt er aangeraden de WL 01 bij te laden met +- 3kg en de WL 02 met +- 5kg maximaal.

                 Ventilatoren

Elke kachel heeft twee tangentiaal ventilatoren, deze bevinden zich links en rechts onderaan in de kachel onder de verbrandingskamer. Beide ventilatoren zorgen voor een geforceerde warme luchtstroom bovenaan de kachel.

De ventilatoren zullen pas in werking treden wanneer de kachel voldoende temperatuur heeft. Dit wordt geregeld met een thermostaat (clixon) rechts bovenaan de kachel.

Verder zullen de ventilatoren niet werken wanneer de deur niet gesloten is (stand 2 van de deur). Dit wordt automatisch gestuurd met een schakelaar links onderaan de deur.

 

Brandstoffen

De WL kachels zijn uitsluitend houtkachels. Wij raden ook steeds aan droog en kwalitatief hout te gebruiken, bij voorkeur beuk of eik.

Branden met nat en/of vuil hout zal leiden tot een verlaagd rendement, een hogere uitstoot en een vuile ruit.

 

Voordelen van de WL

Standaard wordt de kachel afgeleverd met de schouwaansluiting achteraan de kachel. Dit kan zowel bij het inbouw als bij het vrijstaand model worden aangepast naar de bovenzijde van de kachel zodat de kachel in elke situatie kan worden geïnstalleerd.

Indien men de kachel wenst in te bouwen is het mogelijk om enkel de mantel in te bouwen zonder verbrandingskamer, deze laatste kan achteraf in de mantel worden geschoven nadat alle verbouwingswerken achter de rug zijn. Op deze manier worden kachel en kader gespaard van eventuele schade of bevuiling tijdens verbouwingswerken.

Het strakke design van de vrijstaande mantel is verkrijgbaar met ronde of vierkante voet naar keuze van de klant.

Verder is het mogelijk de inbouwkachel in te bouwen zonder of met kader naar de keuze van de klant.

 

Materialen

De kachel werd opgebouwd in hoogwaardig staal met een dikte van minimaal 3mm. Voor de vlamplaat, die zichtbaar is in de verbrandingskamer, werd inox gebruikt met een dikte van 3mm.

Andere materialen die gebruikt werden in de kachel zijn gietijzer voor de achterwand van de verbrandingskamer te bekleden en vermiculite blokken voor de zijkant en de onderkant.

Lees minder

Lees meer

Inbouw

WL02 Inbouw

Vrijstaand

WL02 Opbouw